background

Coöperatie Burgerboerderijen: burgers en boeren verbinden in de regio

Wat zijn burgerboerderijen?

Burgerboerderijen zijn boerderijen waarvan het primaire verdienmodel gevormd wordt door het produceren van voedsel. Op de gemengde boerderijen zijn meerdere boeren werkzaam en meer dan 10 ha groot. Ze zitten in de continue zoektocht hoe voedsel produceren zo duurzaam mogelijk kan waarbij ze natuurlijke ecosystemen als voorbeeld gebruiken. Daarmee ontstaan natuurinclusieve boerderijen die met de natuur mee boeren. Bij hun ontwikkeling benutten ze het sociaal kapitaal van burgers en professionals.

“Op een Burgerboerderij werkt een gemeenschap van ondernemers met en voor de lokale gemeenschap van burgers.”

Het initiatief voor een burgerboerderij ligt bij een boer, de verbinding met burgers wordt gevormd doordat zij mee kunnen financieren, er hun boodschappen kunnen doen en mee kunnen werken. De juridische vorm van een burgerboerderij ligt niet vast en is aan boer en burger om op gewenste wijze invulling te geven. Burgerboerderijen hebben de wens om mee invulling te geven aan een nieuwe economie, met een verschuiving van focus van kapitaal naar arbeid, van efficiëntie naar effectiviteit, van kwantiteit naar kwaliteit, van hiërarchie naar gelijkwaardigheid en controle naar ontwikkeling.

Een burgerboerderij verbindt burgers aan boeren in hun regio. Dat kan zij via donaties, meedenken, meewerken, bestellen en/of financieel participeren. 

Om als burger lid te worden moet men minimaal een (oogst)jaar producten afnemen (bestellen). Ook kan men financieel participeren met een minimale inleg van € 1.000 als entreegeld voor de coöperatie. In samenspraak met de leden wordt het entreegeld ingezet voor verantwoorde investeringen bij boeren en korte ketens die leiden naar een maatschappelijk gezond voedselsysteem in eigen regio. Via crowdfunding kunnen participerende burgerleden daarnaast ook gerichte investeringen doen die bijdragen aan dat maatschappelijk gezonde voedselsysteem. De burgers krijgen daarbij een rendement op participaties: ecologisch, sociaal en in natura.

Naast burgers  zijn boeren lid van de coöperatie. Zij kunnen investeringen laten financieren door de Coöperatie Burgerboerderijen en daarmee (een deel) van hun oogst of producten afzetten. Burgers zien dan het effect van hun bestellingen en participaties waarmee bijvoorbeeld maisvelden en paardenweiden veranderen in wuivende graanvelden. Ze weten weer waar hun eten vandaan komt. 

De afspraken tussen burgers en boeren rondom voedsel zijn gebaseerd op de acht principes van nobelprijswinnares Elinor Ostrom: “8 Principles for Managing a Commons”.

De Coöperatie Burgerboerderijen heeft als ambitie om in 2030 meer dan 100 bestaande boeren geholpen te hebben om een toekomstbestendig (economisch) bedrijfsmodel te realiseren, waarin de kracht van de gemeenschap in al haar facetten benut wordt.

Hoe kun je als boerderij lid worden?

Boeren die lid willen worden van de coöperatie worden voorgedragen door een van de bestaande leden of het bestuur, er volgt een kennismaking met de leden en dit wordt ter goedkeuring aan alle leden voorgelegd. Het bestuur wordt gevormd uit leden van de coöperatie.

Wat kost het om lid te worden?

Contributie is aan het lid zelf om te bepalen, maar ligt tussen de € 250 en € 2.000. Jaarlijks wordt inzichtelijk gemaakt welk lid in welke mate bijdraagt en kan hierover een gezamenlijk gesprek gevoerd worden.