Programma zaterdag 24 november, Wageningen

13:30 uur. Ontvangst
Schip van Blaauw, Generaal Foulkesweg 72, 6703 BW Wageningen

14:00 uur. Aanvang en welkom Jaap Meijer (secretaris BB4Food) initiatiefnemer en eerste burgerlid van Coöperatie Burgerboerderijen.

Marcel van Silfhout (Stg Heideboerderij Nederland) en eerste boerenlid van Coöperatie Burgerboerderijen. Hij vertelt over de granen en het heideboerderij-concept en het teruggeven van de akkers via de coöperatie Burgerboerderijen d.w.z. “de commons”.

Reflectie van vooruitstrevende boer en Mansholtprijswinnaar Jan Huijgen (voorzitter BB4Food -Stg Burgers & Boeren for Food) over wat de rol is van de burger, boer, bakker en bestuurder in het concept van burgerboerderijen.

Reflectie van Moira de Klyn vanuit perspectief heideboerderijen en wat de burgerboerderijen voor het initiatief op de Veluwezoom kan betekenen en wat de burgers en boeren daarvan zullen merken.

Reflectie Gedeputeerde Bea Schouten (gedeputeerde provincie Gelderland) op pilot Veluwezoom op het initiatief van samenwerking tussen de burgerboerderijen/heideboerderijen.

15:00 uur. In ‘processie’ naar het Westbergveld (400 m lopen).

Locatie Westbergveld
Inleiding door Marcel/Jaap (over de betekenis van de plek, de kerk, de begraafplaats, 1.000 jaar oud en nu Rijksmonument).
Inzaaien collectie Nederlands Erfgoed-wintergranen vanuit de zadenbank van CGN en anderen.

Aansnijden van het eerste Veluwse Markebrood door Gedeputeerde Bea Schouten.

16:00 uur. Proeven van het brood, hapje en wijn op het Westbergveld, bij slecht weer terug in het Schip van Blaauw.