Westbergveld weer graanakker voor streekbrood 

Coöperatie van burgers, boeren en bakkers van start in Wageningen

Zaterdag 24 november is een nieuw historisch moment op het Westbergveld. Op deze duizendjarige akker op de Wageningse Berg start een samenwerkingsverband van burgers, boeren en bakkers waarbij streekbewoners van de Veluwezoom (Wageningen Renkum, Arnhem, Rozendaal, Rheden en aangrenzende gemeenten) wordt gevraagd om mee te doen, te bestellen en/of financieel te participeren in een initiatief om op de Gelderse akkers weer wuivende granen te telen voor puur en natuurlijk Veluws streekbrood. 

 

Het perspectief dat Marcel van Silfhout en Jaap Meijer aan burgers en boeren geven is: de burger via voedsel verbinden met boeren uit zijn streek en met hen gezamenlijk werken aan een gezond voedselsysteem.

Het streekgranenproject van Coöperatie Burgerboerderijen (Burgers & Boeren for Food/BB4Food) en de Stichting Heideboerderij Nederland (SHN) is gelieerd aan tal van organisaties (Stichting Oerakker, Stichting Erkend Veluws Streekproduct en het Centrum voor Genetische Bronnen/CGN), gemeenten en de Provincie Gelderland. Doel is het versterken van nieuwe en al begonnen initiatieven om korte ketens en een regionale markt van streekproducten op te bouwen. Te beginnen met brood, maar op termijn ook zuivel, groenten, fruit en vlees en uit te bouwen tot een nieuwe vorm van rechtstreekse betrokkenheid van burgers met boeren. Zo ontstaat een buurgemeenschap en wordt de aloude ‘marke’ of commons (gemeenschapsgronden op een nieuwe leest geschoeid) nieuw leven ingeblazen. Niet alleen biologische boeren, maar vooral ook gangbare boeren kunnen samen met betrokken burgers werken aan een regionaal maatschappelijk gezond voedselsysteem.

In Arnhem en Rheden is afgelopen zomer het ‘Van Akker naar Bakker-project’ van Tom van Otterloo (De Steeg, Arnhem en Oosterbeek) en de Arnhemse boer Bart Lubbers al van start gegaan. Ook de uit Oosterbeek komende onderzoeksjournalist en Heideboerderij-kwartiermaker Marcel van Silfhout heeft met zijn agro-ecologische project ‘De Bekoring’ op het Wageningse Westbergveld en de oude cultuurlandschappelijke akkers op Landgoed Quadenoord in het Renkums Beekdal historische graansoorten geteeld. In samenwerking met Peter Verbeek (Natuurbalans/Levend Archief) zijn op het Westbergveld ook tien op-geteelde, bedreigde inheemse akkeronkruiden ingezaaid. Het Westbergveld staat hiermee model voor zowel het Heideboerderij-Kringloop-akkerbeheer waarbij natuurwaarden, het cultuurlandschap en ‘de marke’ als gemeenschap en regionale markt worden gerevitaliseerd door een door BB4F ontwikkelde burger en boerencoöperatie. Jaap Meijer uit Wageningen die ooit vanuit Kennisstad Wageningen de eerste plannen voor FoodValley schreef, is secretaris van Stichting Burgers & Boeren for `Food -BB4Food- en initiatiefnemer van de burgerboerderijen.

Naast Aalter Troshaver en zomergerst heeft Van Silfhout op het Westbergveld in samenwerking met de Stichting Oerakker het uit een Duitse zadenbank afkomstige Veluws Kruiprogge geherintroduceerd. Het Westbergveld en een akker van de Arnhemse boer Bart Lubbers (Boerderij IJsseloord) in Velp zijn de enige akkers in Nederland waar deze oude langstro-rogge vanaf deze winter weer te zien is.

Als startlocatie is gekozen voor de akker op het Wageningse Westbergveld naast Arboretum Belmonte, een Rijksmonumentale plek die bol staat van symboliek en historie. In het jaar 1025 gaf de Duitse keizerin een deel van haar gronden waaronder die in ‘Wacheningon’ (de eerste geschreven vermelding van Wageningen) over aan het Bisdom in Utrecht. Op deze plek stond ook de oudste en eerste kerk van Wageningen en getuige een kaart uit 1570 tevens een spieker (graanopslag). Deze duizend jaar oude akker wordt nu teruggegeven aan de Wageningse bevolking wat toch wel aardig is in het jaar dat de universiteit haar 100 jarige bestaan viert.

Om dit heugelijke moment te vieren wordt door de Gelderse gedeputeerde Bea Schouten het eerste brood van Veluws Kruiprogge van “De Bekoring” op het Westbergveld aangesneden waarmee  binnenkort de verkoop van of een abonnement op Veluws Markebrood en een financieel participeren in de eerste burgerboerderij mogelijk wordt. Voor informatie over de de burgerboerderij en aanmelding voor het programma van deze zaterdagmiddag zie: knoppen onderaan nieuwsbrief.